Dzisiaj jest: Niedziela, 28.04.2024 Imieniny: Pawła i Walerii



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865


WYNIKI WYSZUKIWANIA

Stabilność witamin, a przygotowanie posiłków 
Stabilność witamin, a przygotowanie posiłków
21.02.2021

Jemy niewątpliwie dla przyjemności i zaspokojenia apetytu, ale również dla zachowania zdrowia. Znakomita większość produktów spożywczych - tak pochodzenia roślinnego, jak i zwierzęcego - jest bogata w szereg witamin, czyli organicznych związków chemi



Historia witamin, czyli jak i gdzie je odkryto 
Historia witamin, czyli jak i gdzie je odkryto
18.10.2019

Zarówno termin "witaminy", jak i ich niezbędność do prawidłowego funkcjonowania organizmu znane są ludziom na całym świecie. Niemal na każdym kroku spotkać można się z zaleceniami spożywania żywności będącej źródłami danej witaminy oraz jej wpływu na



Skutki niedoborów witamin z grupy B 
Skutki niedoborów witamin z grupy B
30.09.2019

Witaminy z grupy B to rozpuszczalne w wodzie i nierozpuszczalne w tłuszczach substancje chemiczne niezbędne do zachowania prawidłowych procesów metabolicznych w organizmie. Niedobory witamin spowodowane ich niedostateczną podażą wraz z żywnością lub



Mity diety wegańskiej, czyli dlaczego nie należy się jej bać 
Mity diety wegańskiej, czyli dlaczego nie należy się jej bać
23.07.2019

Dieta wegańska to sposób żywienia wykluczający spożywanie produktów pochodzenia zwierzęcego (mięsa, jaj, produktów mlecznych). Opiera się ona na spożywaniu produktów roślinnych takich jak warzywa, owoce, nasiona roślin strączkowych, zboża, zioła i or



Niedokrwistość (anemia) - rodzaje i dietoterapia 
Niedokrwistość (anemia) - rodzaje i dietoterapia
09.12.2018

Niedokrwistość (anemia) to stan chorobowy, który charakteryzuje się zmniejszeniem stężenia hemoglobiny (białko zawarte w czerwonych krwinkach transportujące tlen), hematokrytu (stosunek objętości czerwonych krwinek do objętości krwi) oraz całkowitej



Owoce morza - krótki kurs ich przyrządzania i spożywania 
Owoce morza - krótki kurs ich przyrządzania i spożywania
15.11.2017

Owoce morza należą do rarytasów, po które sięgamy coraz częściej. Frutti di mare są bogate w pełnowartościowe białko, kwasy tłuszczowe omega-3, witaminy z grupy B (przede wszystkim w witaminę B12), składniki mineralne - cynk, jod, selen, żelazo, fosf



Znaczenie witaminy B12 w diecie roślinnej 
Znaczenie witaminy B12 w diecie roślinnej
29.09.2017

Przejście na weganizm lub wegetarianizm to decyzja poważniejsza niż wiele osób może przypuszczać. Niezależnie od tego, z jakich powodów decydujemy się na wykluczenie z diety mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego, warto pamiętać o potencjalnych ni



ADHD a odżywianie - czy dieta ma znaczenie? 
ADHD a odżywianie - czy dieta ma znaczenie?
16.11.2016

ADHD jest złożoną chorobą, której obraz kliniczny obejmuje trzy grupy objawów klasyfikowanych jako nadpobudliwość, impulsywność oraz zaburzenia uwagi. Odpowiadamy na pytanie, jaka dieta ma znaczenie korzystne, a jaka negatywne - dla osób z ADHD. Meto



Nadciśnienie tętnicze - przyczyny, objawy, leczenie i zapobieganie 
Nadciśnienie tętnicze - przyczyny, objawy, leczenie i zapobieganie
20.09.2016

Nadciśnieniem tętniczym nazywa się podwyższenie ciśnienia we krwi, w wyniku którego zarówno ciśnienie skurczowe, jak i rozkurczowe wychodzi poza normę. Dla ciśnienia skurczowego norma to poniżej 140 mm Hg (milimetra słupa rtęci), a dla rozkurczowego



Dieta w anemii, czyli jak pokarmem wyleczyć niedokrwistość 
Dieta w anemii, czyli jak pokarmem wyleczyć niedokrwistość
03.08.2016

Anemia jest chorobą, która może rozwijać się na podłożu różnych przyczyn. Jedną z najczęściej spotykanych postaci jest niedokrwistość z niedoboru żelaza, na którą cierpią głównie kobiety. W przebiegu anemii u pacjentów występuje niski poziom hemoglob



Kwas orotowy - najmniej znana witamina z grupy B 
Kwas orotowy - najmniej znana witamina z grupy B
01.02.2015

Wśród witamin grupy B znajduje się kwas orotowy. Kryje się on pod symbolem B13. Jego głównym źródłem są warzywa korzeniowe, serwatka i kwaśne mleko i jagnięcina. Nie wiemy dokładnie ile wynosi zalecana dawka dla określonej grupy wiekowej, czy dla osó



Miso, natto, tempeh, sos sojowy - sojowe produkty fermentowane 
Miso, natto, tempeh, sos sojowy - sojowe produkty fermentowane
22.01.2015

Nasiona soi są bogatym źródłem białka, witamin i minerałów. Sojowe produkty są od dawien dawna obecne w azjatyckiej kuchni. Azjaci jedzą zarówno niefermentowane, jak i (przede wszystkim) fermentowane nasiona soi. Do najbardziej znanych produktów soj



Dieta przeciw anemii. Co i jak jeść, żeby uzupełnić żelazo? 
Dieta przeciw anemii. Co i jak jeść, żeby uzupełnić żelazo?
17.09.2014

Anemia, zwana też niedokrwistością, jest stanem, w którym występuje stężenie czerwonych krwinek i hemoglobiny niższe od ustalonej normy. Skutkiem tego stanu jest niedostateczny dopływ tlenu do komórek. Główną przyczyną wystąpienia anemii jest niedobó



Homocysteina - "cholesterol" XXI wieku 
Homocysteina - "cholesterol" XXI wieku
05.09.2014

Miażdżyca jest obok plagi XXI wieku - chorób nowotworowych  główną przyczyną zgonów w krajach Europy, Ameryki Północnej i Australii. Miażdżyca jest przewlekłą chorobą polegającą na odkładaniu się blaszki miażdżycowej na wewnętrznych ścianach naczyń k



Witaminy 
Witaminy
08.12.2008

Witaminy są związkami organicznymi, których organizm ludzki nie potrafi wytworzyć (lub w niewielkiej ilości, w przewodzie pokarmowym, dzięki specyficznej florze bakteryjnej), muszą one być dostarczone wraz z pożywieniem w gotowej postaci lub w formie